Isjias

Når du har smerter, nummenhet og kanskje lammelser i beinet, har du en tilstand som kalles isjias. Dette skjer når nerven blir irritert eller kommer i klem inne i ryggen.

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor, tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder. Den starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud.

De vanligste årsakene for irritasjon av isjias nerven er betennelse rundt nerveroten i ryggen som oppstår ved akutt skiveprolaps i nedre del av korsryggen eller forkalkninger og slitasje som gjør det trangt for nerven og blodforsyningen.

Isjialgi

Utstrålende smerter fra ryggen til sete, lår og legg gir en beslektet tilstand som kalles isjialgi eller falsk isjias. Isjialgi oppstår når muskulatur og ledd i nedre del av rygg, bekken og hofteparti blir tilstrekkelig skadet, irritert eller betent, slik at smerten sprer seg nedover beinet.

Isjialgi er mye vanligere enn ekte isjias. Isjialgi skal ikke opereres og responderer erfaringsmessigmeget godt på kiropraktorbehandling.

Ønsker du å bestille time?

Send oss en melding via kontaktskjemaet, så kommer vi tilbake til deg – eller ring oss for en hyggelig og uforpliktende prat.