Ultralydundersøkelse

Om ultralyd diagnostikk av muskel og skjelett

En ultralydscanning er en rimelig, dynamisk undersøkelse av de strukturene som påvirker leddene, og som står for de aller fleste smerteproblemene vi opplever i jobb, i hverdagen og i idrett. Dvs leddbånd, sener, bindevev, slimposer og muskelvev.

Ved hjelp av ultralyd kan behandleren se inn mot pasientens knokler og ledd. Sammenlikningsbilder av frisk side hjelper behandleren med å bedømme om de funnene som gjøres på bildene er relevant for pasientens plager.

Før en skanning med ultralydapparatet gjennomføres, tar behandleren opp en grundig sykehistorie og gjør en relevant klinisk undersøkelse. Basert på de funnene som gjøres vil behandleren søke å bekrefte eller avkrefte sine vurderinger ved hjelp av bildene ultralydskanneren kan produsere.

Ultralyd vs MR/CT/Røntgen

Ultralydskanneren kan ikke se igjennom skjelettet, og kan derfor ikke benyttes til å vurdere tilstander inne i leddene. Til dette må man enten benytte MR (magnetrøntgen), CT eller røntgen. Disse tre bildediagnostikkvektøyene har forskjellige kvaliteter som gjør dem mer eller mindre egnet til ta bilder av våre ledd. Ultralyd kan derfor ikke benyttes til å se etter f eks prolaps i ryggen eller skader på kneets korsbånd.

Hva kan man se på ultralydbildene?

Det er en rekke patologiske tilstander en erfaren ultralydspesialist kan se på ultralydbilder. De vanligste tilstandene man ser etter er skader på muskel og bindevev, innvekst av kar og nerver i senevev som kan indikere inflammasjon, deponering av kalk i muskel- og senevev og forstørrede slimposer. Det er også vanlig å se etter væskedannelser som kan indikere skadet vev.

Ultralyd for bedre treffsikkerhet

For at behandlingsresultatet med injeksjon eller trykk- og sjokkbølger skal bli best mulig brukes ultralyd. Det er viktig at injeksjon blir satt ultraveiledet for å sikre presis behandling og minst mulig medikamentdose. 
Når det gjelder trykk- og sjokkbølge er det viktig at mest mulig av den energien trykkbølgene genererer treffer rett område. Med ultralybilder av skaden, kan behandleren bedre avgjøre hvor man skal fokusere behandlingen. Dette gir langt bedre resultater enn når trykkbølgene rettes mot «vanlige» skadesteder eller etter kun smerteprovokasjon.

Ultralyd kan måle effekten av behandlingen

Med ultralyd kan behandleren gi et objektivt mål på fremgang i rehabilitering.  Et eksempel på dette kan være at man måler tykkelsen på achilles senen inn mot helbeinet. En hoven og skadet sene vil være tykkere på ultralydbildene og ha en mørkere farge enn frisk side grunnet væskeansamling i vevet.

Er ultralydbølgene skadelige?

Ultralydteknikken som benyttes er akkurat den samme som benyttes hos legen når man er gravid. Den er derfor helt uskadelig og uten bivirkninger. I motsetning til røntgen og CT hvor det benyttes stråling, benytter ultralydapparatet seg av lydbølger som reflekteres tilbake til maskinen når de treffer forskjellige typer vev under huden. En avansert datamaskin tolker disse lydbølgene og tegner et bilde på skjermen som viser hva som kan ses under proben som holdes mot huden.

Ved avdelingen vår på Gjøvik tilbyr vi ultralydundersøkelse og injeksjoner.
Ta kontakt dersom du har spørsmål.

Ønsker du å bestille time?

Send oss en melding via kontaktskjemaet, så kommer vi tilbake til deg – eller ring oss for en hyggelig og uforpliktende prat.